Bıldırcın Özellikleri ve Irkları

Bıldırcın Özellikleri ve Irkları
Kuşlar

Bıldırcın Nedir?

Bıldırcınlar, göç ve av kuş türü olarak bilinmektedir. Besin zincirleri böcek benzeri şeyler ve tohumlardır. Sülüngiller türüyle yakın ilişkilidir. Kuş türleri arasında sülüngiller ailesine ait olan bıldırcın hızlı ve atik hareket eden hayvanlardır. Yerküre de büyük ağaçlık alanlar da yaşamlarını sürdürürler. Yaşam alanı olarak ülkemizde Marmara ve Ege’nin dağlık bölgelerinde  Orta ve Doğu Anadolu’ da tarım alanlarında, Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya ve Amerika’nın kırsal alanlarında yaşamlarını idame ettirirler. Bıldırcınlar eti ve yumurtası vitamin ve protein bakımından zengin olması tüketim açısından önemli rol oynamaktadır.

BILDIRCINLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bıldırcınlar 20-25 santimetre büyüklüğündedir. Bıldırcın türleri birbirlerinden yapısal olarak farklılık gösterebilmektedirler.  Küçük ve tıknaz bir yapıya sahiptirler. Yumurtalarının yapısı beneklidir. Bıldırcınların vücutlarının bazı yerlerinde pul görünümünü anımsatan kahverengi, siyah, gri, beyaz ve mavi tüylerle kaplı olabilmektedir. Bazı türler de, hareket halinde iken kafasının  üstünde göz yaşı damlasını anımsatan tüyler veya öbekler bulunabilmektedir.

Bıldırcınlar kısa aralıklar da uçabilseler de tercihlerini çoğunlukla  karada yaşayarak geçirmeyi tercih ederler. Bazı bıldırcın türleri belirli  bir bölge de yaşamlarını geçirmeyi tercih ederek göç etmeden yaşamaya devam ederler. Tohum ve böcek yiyerek beslenerek yaşamlarını devam ettirirler. Bıldırcınlar tek ya da çift yaşarlar. Göç ayları Mart ve Mayıs aylarıdır. Gece göç etmeyi tercih ederler. Bıldırcınlar da  ilk önce erkek olan göç eder. Göç bölgeleri sıcak iklim kuşağında yer alan bölgelerdir.

BILDIRCIN TÜRLERİ NELERDİR?

  • Bıldırcınlar yer küre de yer alan bölgelere göre farklı türleri bulunmaktadır. Bunların çok azı bilinmekle birlikte Başlıca türleri şunlardır;

Bayağı Bıldırcın;

  • Narin ama sert gagalı yapıya sahip bir türdür. Koyu kahverengi başı, beyaz ve kül rengi tüyleri vardır. En çok avlanılan türdür. Ağustos – Ekim ayları arasında Afrika’ ya göç ederler. Mart ve Mayıs ayları arasında Rusya ve Romanya’ daki bölgeye geri dönerler.

Japon Bıldırcını;

  • Etine dolgun ve güzel sesli olan bıldırcın türüdür bu nedenle  ticari değeri en yüksek olandır. Eski dönemler de Japonya’ da eğlence için yetiştirilmesinden ötürü bu ismi almıştır.

Ekin Bıldırcını;

  • Bayağı ve Japon bıldırcını ile aynı tüylere sahiptir. Tınaz bir türdür.

New Zelanda Bıldırcını;

  • Koyu kahverengi ve beyaz çizgili tüylere sahiptir. Gösterişli bir yapısı bulunmaktadır. Yeni zellanda bölgesinde bulunduklarından bu ismi almıştır.

Himalaya Bıldırcını;

  • Orta boylu nadir bulunan bir türdür  bu nedenle neslini korumak için çalışmalar başlatılmıştır. Hindistan’ın Himalaya Dağlarında yaşadıklarından bu ismi almilardır.

Gamble Bıldırcını;

  • Amerika Kıtası’nın çöl bölgesinde yaşayan bir türdür. Vücudu Kül rengi ile kahve rengi karışımı tüylere sahip olan türün boyun bölgesindeki tüyler dalgalıdır. Kafasının üzerindeki tüyler ibiği anımsatmaktadır. Pullu bıldırcının  bir türü olarak bilinmektedir.

Çin Bıldırcını;

  • Mavi ve kiramit kırmızısı tüylere sahip dikkat çekici bir türdür. Beyaz, açık kahve ve gümüş renkte türlerine de rastlanmaktadır.

Kalifrniya Bıldırcını;

  • Kaliforniya sahil bölgesinde yaşadığı için bu ismi almıştır. Orman kenarlarında bulunan çalılık alanlarda yaşamaktadırlar.

Pullu Bıldırcın;

  • Amerika Kıtasında Nevada Çölü’n de ve Washington-Kansas arasında bulunan bölge de yaşayan tür kaktüslerin arasına yuva yaparak yaşamlarını sürdürürler.

Jumbo Bıldırcın;

  • Japon türünün mutasyona uğramış şekli olarak bilinen Jumbo bıldırcın Güneydoğu Asya bölgesinde rastlanmaktadır. 25 cm kadar uzayabilme özelliğinden dolayı bu ismi almıştır.

Dağ Bıldırcını;

  • Dağ kekliği ve tüylü bıldırcın olarak bilinmektedir. Kahve rengi tüylere ve Kısa sarı renkli bacaklara sahiptir.

BILDIRCIN YEİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Bıldırcın, yumurtaları ve eti bir çok yerde hobi olarak ya da ticari amaçla yetiştirilmektedir. Bıldırcınlar genelde ilkbahar aylarında üremeye başlar ve sonbahara kadar üremeye devam eder. Üreticiler yapay ışıklandırma ile yumurta üretim süresi uzatılabilir. Bıldırcın yetiştiriciliğinden yüksek verim elde etmek istiyorsanız; onlara güvenli ve rahat bir ortam sunmalısınız, yeterince besin verdiğinizden emin olmalısınız. Bıldırcın yetiştirmeye yeni başlayacaksanız, söyleyeceğim noktalara dikkat etmelisiniz.

  • Bıldırcın ebat olarak küçük bir kuş ırkı ama yetiştiricilik söz konusu olduğunda geniş bir alan yaratmak kesinlikle şart. Çünkü üreyen her bıldırcın için en az 1 metrekarelik taban alanı gerekmektedir. Alan yetersiz olursa, bıldırcınlar hapsolma stresinden kaynaklı yumurta verimi düşer. Bu yüzden salma bıldırcın yetiştiriciliği için büyük bir kafes kullanmalısınız.
  • Bıldırcınlar huzurlu ve rahat bir ortam sever. Kesinlikle yüksek ses olmamalı.
  • Bıldırcınlar için genellikle günde 13-16 saat aydınlatma sağlanması gerekir.
  • Bıldırcınlar, yumurtlamadan veya civciv çıkarmadan önce yuva yapmak ister. Bazen yumurtalarını yuvalarından ziyade özel noktalara ya da kafeslerinin etrafına bırakır. Genellikle 5-7 kadar yumurta yapar ve daha sonra bu yumurtaları yatağında tutup, üzerine oturur. Hem erkek hem de dişi bıldırcın yumurtanın üzerinde oturmak ister. Bu nedenle kafesin içinde bir miktar saman ve yuvalama kutusu olmalı.
  • Bir üreme sistemi oluşturmak için optimum sıcaklık ortalama 21 derece olmalıdır.
  • Erkek bıldırcınlar, sıcaklık 16 derecenin altına düştüğünde ve aşırı sıcak havalarda üremeye karşı ilgisiz kalabilirler.
  • İlkbahar veya yaz aylarında bıldırcın yetiştirmek daha iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
  • Bıldırcınlar genelde ilkbahar ve yaz mevsiminde çiftleşmeye ve yuva yapmaya başlar. Bazı bıldırcın cinsleri yıl boyunca üreyebilir.
  • Sağlıklı bıldırcınlar hareketli, canlı, meraklı ve temkinli görünür. Ayrıca düzenli yemek yer ve ara sıra su içer. Yiyecek parçalarını ve yakındaki böcekleri gagalar. Damızlık bıldırcın seçerken kuşların en az 6 haftalık olmasına da dikkat edin
  • Dişi/Erken sayısı olarak 5 dişi bıldırcın için bir erkek bıldırcın beslemek yeterli. Ama asla erkek bıldırcın başına 5 dişiyi geçmeyin. Her bir erkeği ve dişisini diğerlerinden ayrı tutmanız iyi olur. Çünkü erkek bıldırcınlar dişiler için yarışıp birbirlerini öldürebilir.
  • Yüksek kaliteli yemler, bıldırcınların sağlıklı kalmasına ve sağlıklı yavrular üretmesine yardımcı olur. En yakınınızdaki evcil hayvan dükkanından veya internet sitelerinden hayvan yemi satan mağazalardan hazır bıldırcın yemi satın alabilirsiniz.

 

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler