Tavuklarda Bacak ve Ayak Problemleri

Tavuklarda Bacak ve Ayak Problemleri
Kümes Hayvanları

Başlıklar

Tavuklarda Bacak ve Ayak Problemleri

Tavuklarda bacak ve ayak problemlerinin büyük kısmı bakım, besleme ve yönetim ile alakalıdır ve uygun şartlar ile düzeltilebilir. Bunun dışında bu tarz sorunların bazılarında hastalıklar ve genetik faktörlerde etkilidir. Bu problemler tavukları çeşitli ölçülerde etkileyebilir. Bazen tavuğun yaşantısına herhangi bir olumsuz etkisi olmasa da, bazen tavuğun hareket etmesini engelleyerek yeme ve suya ulaşmasına mani olur ve bunun sonucunda da ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Tavuklarda Bacak ve Ayak Problemlerinin Nedenleri

Beslenme Eksiklikleri

Yumurtadan çıkımdan hemen sonra bazı bacak ve ayak problemleri tespit edilebilir. Damızlık sürülerin dengeli ve yeterli beslenmesi gerekir. Yumurta içerisinde yer alan civciv embriyosunun gelişimi ile damızlık sürülerin beslenmesi doğrudan ilişkilidir. Özellikle diyette mineral ve vitamin eksikliği söz konusu ise bu civcivlerin yapısını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yumurtadan çıkan civcivlerde gelişim anomalileri, bacak ve ayak sorunları ortaya çıkacaktır. Özellikle kalsiyum, fosfor ve D vitamini eksiklikleri bu sorunlara neden olabilir. Bunun dışında özellikle civcivlerin beslenmesine de dikkat etmek gerekir. Büyüme döneminde yeterli besin alamayan civcivlerde yumuşak kemik, çarpık bacak, bacak açılması gibi sorunlar görülebilir.

Yumurtaların Uzun Süre Depolanması

Kuluçka makinesine yumurtaların taze bir şekilde konulması çok önemlidir. Özellikle 10 gün ve daha uzun süre beklemiş olan yumurtalardan çıkan civcivlerde çeşitli gelişim anomalilileri görülebilir. Bunun yanında yumurtaların kuluçka makinelerine konmadan önceki depolama koşullarına dikkat etmek ve uygun şekilde depolamak önemlidir.

Uygun Olmayan Zeminler

Bakım koşullarına bağlı olarak ortaya çıkan ayak ve bacak sorunlarının en büyük nedeni kaygan ve uygun olmayan zeminlerdir. Kaygan olan zeminler tavuk, hindi ve diğer tüm kümes hayvanlarında bacak sorunlarına neden olabilmektedir. Kaygan zeminler neticesinde eklemler ile ilgili sorunlar, kanatlının iki bacağı üstüne oturması, ayak açılması gibi hareket sistemi sorunları görülür.

Kötü Altlık

Özellikle altlığın nemli olması ve amonyak gibi zararlı gazları fazla miktarda içermesi öncelikli olarak pençe altını etkilemektedir. Bakteri ve diğer zararlı mikroorganizmalara karşı daha duyarlı hale gelen hareket sistemi neticesinde eklem iltihaplanması ve diğer problemler daha yaygın olarak görülür. Aynı zamanda bu durumlarda ayaklarda şişme ve topallamaya neden olur.

Hastalıklar ve Enfeksiyonlar

Tavuklarda mikroorganizma kaynaklı birçok hastalık söz konusudur. Bu hastalıklar çeşitli soku ve organları etkileyebilir. Mycoplasma enfeksiyonları, marek hastalığı, gut hastalığı bacak ve ayak sorunlarına neden olabilen başlıca hastalıklardır.

Tavuklarda Bacak ve Ayak Problemlerinin Tedavisi

Tavuklarda genel olarak ayak sorunlarında tedaviden çok korunmaya dikkat etmek gerekir. Ayak problemleri ortaya çıktığında tedavi edilmesi oldukça güçtür. Özellikle çok sayıda hayvan içeren kümeslerde sürü tedavisi yapmak birkaç istisna dışında mümkün değildir.

Bacak ve ayak problemlerini engellemek için ilk olarak damızlık çiftliklerinden kontrole başlamak gerekir. Damızlıkların doğru şekilde beslenmesi, damızlıklardan elde edilen yumurtaların doğru bir şekilde taşınması ve depolanması, kuluçka makinesinin koşulları civcivlerde meydana gelebilecek sorunları etkilemektedir.

Sonrasında ise bakım ve besleme koşullarını düşünmek gerekmektedir. Uygun ve optimum şartlardaki bakım koşulları ile sorunlar en aza indirilir. Yemlerde yeterli miktarda besin maddesi bulunmalı ve sürü yaşına göre uygun şekilde beslenme yapılmalıdır. Vitamin ve mineraller ise dengeli şekilde verilmelidir. Eğer beslenme kaynaklı bir sorun tespit edilirse rasyon kontrol edilmeli ve gerekli düzeltmeler yapılmalıdır.

Enfeksiyon hastalıklardan kaynaklı olan bacak ve ayak sorunlarının önlenmesi içinse aşısı olan hastalıklara karşı aşı uygulamaları mutlaka yapılmalı, genel biyogüvenlik kurallarına dikkat edilerek önlemler alınmalıdır.

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler